Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in november 2023 op HR-vlak

Op 15 november vieren we de dag van de Duitstalige gemeenschap. We maken massaal pompoensoep en halen de dikke truien uit de kast. Maar wat beweegt er allemaal op sociaal-juridisch vlak in november?

27 oktober 2023

Feestdagen

In november zijn er twee wettelijke feestdagen: Allerheiligen op 1 november en Wapenstilstand op 11 november. Op die dagen zijn zowel de banken als onze Securex-kantoren gesloten. Houd hier rekening mee als je dringende betalingen moet doen.

Banksluitingsdagen 2023

Bovendien valt 11 november op een zaterdag. Voor de meeste werknemers is dit een dag waarop ze niet hoeven te werken. Deze feestdag moet dus vervangen worden door een andere dag.

Vergeet ook niet om de  vervangingsfeestdag voor 2024 al vast te leggen. Wettelijk gezien moet je dit in orde brengen vóór 15 december 2023.

Flitscontroles in de vleessector

In de maand december zullen de sociale inspectiediensten  flitscontroles  uitvoeren in de vleessector.

Flitscontroles zijn aangekondigde controles die voornamelijk een informatief en preventief karakter hebben. Maar de inspectiediensten zullen toch optreden en verbaliseren wanneer zij zwaarwichtige en/of herhaaldelijke inbreuken vaststellen, ook bij aangekondigde controles.

Via deze Checklist -vleessector kan je nagaan of je wel met alles in orde bent.

Ga zeker ook na of je arbeidsreglement nog conform de nieuwe regelgeving is. Voor bijkomende info kan je steeds terecht bij jouw legal advisor via myHr@securex.be

Koopkrachtpremie paritair comité 200

Heb je in 2022 hoge’ of ‘uitzonderlijk hoge winst’ gemaakt dan hebben jouw werknemers recht op een koopkrachtpremie.

De premie zal in de loop maand december 2023 worden betaald aan alle bedienden die op 31 oktober 2023 minstens één maand in dienst zijn. 

Vergeet ook niet om je werknemers hierover schriftelijk in te lichten voor 15 november.

Deze communicatie over de al dan niet toekenning van deze premie, moet gericht zijn aan de syndicale delegatie of, bij gebrek daar aan, rechtstreeks aan alle bedienden.


Vergeet de wettelijke vakantiedagen niet op te nemen

Als jou werknemers nog niet al hun wettelijke vakantiedagen hebben opgenomen, verwittig je hen best dat ze die dagen niet kunnen overgedragen naar 2024.
De wet bepaalt dat de wettelijke vakantiedagen vóór 31 december van het vakantiejaar opgenomen moeten worden. De nog niet opgenomen wettelijke vakantiedagen kunnen dus niet naar het volgende jaar overgedragen worden.

Lees meer: kan men zijn vakantie naar het volgende jaar overdragen?

Spilindex dan toch overschreden

De spilindex van 125,60 werd in september uiteindelijk dan toch niet overschreden

Volgens de laatste maandelijkse vooruitzichten van het federaal Planbureau  zou de volgende overschrijding van de spilindex (125,60) plaatsvinden in oktober 2023, een maand later dan verwacht, waardoor de lonen en sociale uitkeringen in november of december 2023 worden geïndexeerd.

De indexcijfers (gezondheid en consumptie) zijn bekend op 30 oktober.

 

Flitscontroles
Feestdagen